top of page

עדכון שבועי #9 (26.1.2024)

שלום, 

בניוזלטר זה של פורום היום שאחרי המלחמה, קבוצה של מומחים, חוקרים וחוקרות, של המזרח התיכון, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, משפטים ועוד, תמצאו את המסר העיקרי שלנו, תמצית של פעילותנו השבוע, מידע על האירועים הבאים שלנו, והמלצות לקריאה ולהאזנה. 

 

נשמח לשמוע מכם! thedayafterforum@gmail.com


העדכון כקובץ.



1.   המסר העיקרי בסיכום השבוע השישה עשר למלחמה

 

מדינת ישראל יצאה למלחמה שאחת ממטרותיה המוצהרות היתה למוטט את שלטון חמאס ברצועת עזה, אך נמנעת מאז ועד היום ממתן מענה על השאלה – מי ישלוט ברצועת עזה על תושביה לאחר המלחמה? לשאלה זו שלוש תשובות אפשריות: (1) ישראל, באמצעות צה"ל; (2) חמאס; (3) מסגרת שלטונית זמנית, בין-ערבית או בינלאומית, כגשר עד להעברת השלטון לפלסטינים.

רק האפשרות האחרונה דורשת החלטה מפורשת של ממשלת ישראל. העדר החלטה כזו משמעה שממשלת ישראל הולכת לאחת משתי החלופות הראשונות – צה״ל או חמאס.

 

להלן ניתוח קצר של החלופות השונות:

 

1.     שלטון חמאס: שאיפת חמאס היא לשמר את שליטתו המלאה (ככל הניתן) ברצועת עזה לאחר שהצדדים יגיעו להפסקת אש. סימנים לכך הם סירובה של הנהגת חמאס להתפנות מהרצועה, ודיווחי צה״ל על מהלכים להתארגנות מחודשת של גדודי חמאס בצפון הרצועה.

עבור חמאס שימור שלטונו ברצועה יהיה נצחון גדול על ישראל. עבור ישראל זה יאפשר אולי את החזרת החטופים, אך שימור שלטון חמאס עשוי לפגוע קשות בבטחון מדינת ישראל והישראלים, באשר הם, ולחזק את הכוחות הג׳יהאדיסטים ברצועת עזה, בגדה ובמזרח התיכון בכלל.

2.     שליטת צה״ל: אם לא יועבר השלטון לחמאס או לגורם שלטוני אחר, על צה״ל יהיה להשאר ככוח כובש ברצועת עזה ולהתמודד עם מלחמת גרילה שתגבה קורבנות רבים. בנוסף, על מדינת ישראל יהיה לשאת בעלויות השיקום הגבוהות של רצועת עזה ובניהול אזרחי של אוכלוסיה מקומית עוינת. יתר על כן, כיבוש הרצועה יגביר את הקולות להתנגדות בקרב כלל הפלסטינים, יערער את יחסי השלום של ישראל עם שכנותיה ועם מדינות המפרץ, ימנע את הנורמליזציה עם סעודיה. הוא אף עשוי לפגוע קשות בתמיכה של מדינות מערביות ובראשן ארה״ב – תמיכה שחיונית לשימור כוחה הצבאי, הכלכלי והמדיני של מדינת ישראל.

3.     מסגרת שלטונית זמנית לא ישראלית שמטרתה העברת השלטון לפלסטינים: על  פי חלופה זו, לאחר הפסקת האש תועבר השליטה על הרצועה למסגרת שלטונית שתורכב מכוחות ומוסדות בינלאומיים ובין-ערביים, כמהלך ביניים עד החזרת השליטה באזור לפלסטינים (לפרטים נוספים על תוכנית הפורום למסגרת זו, ראו כאן). חלופה זו אפשרית בעקבות ההכרה הגוברת והולכת של משטרים ערבים בסכנה שמהווה חמאס ליציבות במזרח התיכון (ויציבותם הם), ועשויה לזכות בתמיכה מדינית וכלכלית של מדינות אלו ושל מדינות מערביות – אלו ואלו מעוניינים לחזק את הציר המתון והפרו-מערבי אל מול הציר האיראני-ג'האדיסטי. מטרת הקצה של מהלך זה היא שיקום הרצועה ובניית מוסדות מתפקדים המוכנים להסדר עם ישראל – כחלק מרפורמה פלסטינית כוללת בגדה וברצועה.

ישראל תצא נשכרת ממהלך כזה בשלוש רמות: ראשית, תמיכה בינלאומית בהשגת יעדי המלחמה של חיסול הזרוע הצבאית של חמאס ושחרור החטופים. שנית, החלשת הציר הג'האדיסטי תחליש את איום החזבאללה מצפון. ושלישית, ישראל תבטיח את מקומה במזרח התיכון על ידי נורמליזציה עם סעודיה ומדינות אסלאמיות נוספות והחלשת אירן ושלוחותיה. זה עשוי להיות שינוי אסטרטגי שיבטיח את בטחונה של מדינת ישראל לדורות הבאים.

 

אנו פונים בקריאה ישירה לראש הממשלה, בנימין נתניהו:

חבירה לציר המתון והחלשת הציר האירני-ג׳יהאדיסטי היו מטרותיך המוצהרות בשנים האחרונות. יש לך הזדמנות להפוך את האסון שהנחית עלינו חמאס ב 7.10 לא רק לנצחון מדיני וצבאי מוחץ על חמאס אלא גם להגשמה של חזונך לסדר חדש במזרח התיכון שיבטיח את בטחון ישראל בכל מרחביה לדורות הבאים. אם לא תתקבל על ידי ממשלת ישראל החלטה ברורה, ועכשיו, לא נוכל לגייס לצידנו את התמיכה המקומית, האזורית והבינלאומית למהלכים ההיסטוריים הנחוצים. אף אחד לא יכול להחזיר את המתים, אבל אתה יכול להחזיר את הבטחון ואת התקווה לחיים. רוב אזרחי ישראל תומכים בכך. רוב חברי הכנסת תומכים בכך. בידך הדבר.

 


2. זרקור על פעילותנו השבוע

 

על רקע התעוררות הדיון בנושא שאלת ההכרה במדינה הפלסטינית – כאשר מצד אחד הנשיא ביידן כורך את ההכרה בה בתוכניתו המדינית, ומצד שני ראש הממשלה נתניהו טוען כי רק הוא ימנע את הקמתה, קיימנו ביום 25.1.2024 ובינר בשאלה מהו המעמד המשפטי-בינלאומי של ״מדינת פלסטין״, במה תלויה ההכרעה בשאלת ההכרה בה, ומהן החלטות מועצת הבטחון הרלבנטיות בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

לקריאת סיכום הדיון, ראו כאן. מוזמנים לצפות בהקלטה המלאה של המפגש המרתק:




3.   האירועים הבאים שלנו


פרטים על האירוע הבא שלנו יפורסמו בקרוב. הירשמו כאן לקבלת הניוזלטר.



4.   המלצות קריאה והאזנה

·      קראו את ״לצאת מהבוץ העזתי: הצעה לפיתרון מדיני״ – מסמך מדיניות של פרופ׳ אריה קצוביץ, חבר הפורום

·      האזינו לפודקאסט עם פרופ׳ אלי פודה, חבר הפורום על מצרים - ״בלי מים, כסף ותקווה: האם המדינה הערבית הכי מאוכלסת תצליח לברוח מפיצוץ?״

·      צפו בסרטוני הוובינרים שלנו בערוץ היוטיוב של הפורום - הוסיפו עוקב ותקבלו עדכון על סרטונים חדשים.

 

להתראות בשבוע הבא!

 

 

 

293 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page