שלום,
בניוזלטר זה של פורום היום שאחרי המלחמה, קבוצה של מומחים, חוקרים וחוקרות, של המזרח התיכון, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, משפטים ועוד, תמצאו את המסר העיקרי שלנו, תמצית של פעילותנו השבוע, מידע על האירועים הבאים שלנו, והמלצות לקריאה ולהאזנה.
נשמח לשמוע מכם! thedayafterforum@gmail.com
העדכון כקובץ.
1. המסר העיקרי בסיכום השבוע הארבע עשר למלחמה
השבוע ימלאו 100 ימים מאז הטבח הנורא ב-7 באוקטובר; 100 ימים שבהם יש עדיין עשרות חטופים וחטופות ישראלים בשבי החמאס, ועשרות אלפי ישראלים עקורים מביתם בדרום ובצפון. הלחימה בדרום גובה מחיר דמים יקר של חיילי צה"ל, וההסלמה בגבול הצפון מורגשת וכוללת דיווחים על פגיעות במטרות אסטרטגיות של ישראל. בה בעת, הקבינט המדיני-בטחוני לא מצליח לגבש תוכנית מדינית שתנחה את צה"ל. בעוד שבית הדין הבינלאומי בהאג דן בשאלה האם ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה, חברי כנסת ושרים המשיכו גם השבוע לפרסם הצהרות חסרות אחריות לגבי פגיעה באוכלוסייה האזרחית ברצועה באופן שמלבה את הטענות שישראל פועלת בניגוד לדין הבינלאומי. לבסוף, ארה"ב ובריטניה תקפו השבוע מטרות של החות׳ים בתימן, במטרה לחסל את האיום שהם מהווים בים האדום מאז פרוץ המלחמה בין ישראל לחמאס, והתפרסמו ידיעות על ניסיון של ארה״ב לקדם את הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, שמותנה במתן אופק מדיני לפלסטינים.
מצב הלחימה בגזרות השונות, והסיכונים הביטחוניים והמשפטיים שלפתחנו, מדגישים את החשיבות העצומה של שותפות אסטרטגית עם מדינות מתונות באזור ובעולם לביטחון ישראל. הוובינר שקיימנו השבוע על יחסי ישראל ולבנון (פירוט בהמשך) מלמד כי חזבאללה שותף לשאיפות חמאס לחסל את מדינת ישראל, ומהווה חוליה מרכזית בציר האיראני-ג׳יהאדיסטי. לאור מצבור התחמושת הרב והמתוחכם שבידי חזבאללה - האיום על ישראל מצפון חמור מאוד. הניסיונות של ארה"ב ושל צרפת לקדם הרגעה בגבול הצפון, בין היתר על בסיס החלטת מועצת הביטחון 1701 שאמורה היתה להבטיח לישראל רצועת ביטחון נקיה מלוחמי חזבאללה, הם עדות נוספת לנחיצות הדחופה של הצטרפות ישראל לציר המדינות המתון.
תובנות אלו מצטרפות למחקר ההשוואתי והאקדמי המקיף שערך פורום היום שאחרי המלחמה בשלושת החודשים האחרונים, ושהוביל לגיבוש מתווה שיוכל לשרת בצורה המיטבית את מטרות המלחמה ואת בטחון ישראל בכל מרחביה. להלן עיקרי הניתוח הגיאו-פוליטי, ודרך הפעולה המיידית המוצעת על-ידי הפורום.
ניתוח גיאו-פוליטי:
הסכסוך הוא בין צירי: המלחמה בין חמאס לישראל היא מרכיב במאבק אזורי וגלובלי בין הציר האיראני-ג׳יהאדיסטי (חזבאללה בלבנון, החות׳ים בתימן, מיליציות פרו-איראניות בסוריה ובעירק, ועוד) הנתמך בידי רוסיה וסין, לבין הציר המתון הכולל את מרבית מדינות המזרח התיכון (ובהן סעודיה, מצרים, ירדן, מרוקו, מדינות המפרץ) ונתמך על ידי מרבית מדינות המערב.
7.10 כנקודת מפנה: בעקבות ה-7.10, מרבית מדינות הציר המערבי-מזרח תיכוני המתון מאוחדות בהבנה שחמאס הוא סכנה ליציבות במזרח התיכון, ומעוניינות במיטוט שלטונו.
הפתרון הוא בין-צירי: לישראל יש הזדמנות להבטיח את בטחונה בכל מרחביה לשנים רבות על-ידי חבירה לציר המערבי-מזרח תיכוני המתון. חבירה כזו תפגע בהתבססות הכוחות האיראניים-ג׳יהאדיסטיים במרחב, כולל בקרב הפלסטינים, ותרתיע את חזבאללה.
הפתרון הבין-צירי יקדם את האינטרס הביטחוני של ישראל בטווח המיידי (תמיכה בינלאומית בהשגת יעדי המלחמה של חיסול הזרוע הצבאית של חמאס ושחרור החטופים, ומניעת הסלמה בגבול הצפון); בטווח הבינוני (הקמת מסגרת שלטונית זמנית בעזה של קואליציית המדינות המתונות, והרחקת חיבאללה מעבר לליטני); ובטווח הרחוק (החלשת אירן ושלוחותיה, חיזוק יחסי מדינות ערב המתונות עם ישראל, ביסוס שלטון עצמי לא-ג'הדיסטי של הפלסטינים).
דרך הפעולה המיידית המוצעת:
אנו קוראים לממשלת ישראל להוציא בדחיפות הצהרה, בשיתוף קואליציה בין-מדינתית, שעיקריה הם:
הודעה לחמאס, לכל החמושים האחרים ברצועת עזה, ולכל תושבי עזה, כי יש להם הזדמנות להיכנע ולסיים את המלחמה.
תנאי הכניעה: השבת כל החטופים; הצהרת חמאס על ויתור על השאיפה להשמיד את מדינת ישראל; התפרקות מנשק של כל החמושים ברצועת עזה.
הבטחה לתושבי עזה שלאחר שכל החטופים והחטופות יוחזרו ויוכח שכל החמושים פורקו מנשקם, השליטה ברצועת עזה תועבר לידי מסגרת שלטונית זמנית שתוקם על ידי המדינות החתומות על ההצהרה (מלבד ישראל). המסגרת השלטונית הזמנית תדאג לשיקום הרצועה ולרפורמות אנטי-ג'הדיסטיות יסודיות.
למדינת ישראל תשמר בכל עת הזכות להגן על עצמה.
המסגרת השלטונית הזמנית תעביר את השלטון לפלסטינים ברגע שתובטח האפשרות להקמת ממשל יציב, אחראי וחותר לשלום.
רצועת עזה תישאר מפורזת.
הזמן פועל לרעת מדינת ישראל, ויש לפעול לקידום התוכנית המוצעת על-ידי הפורום עכשיו.
2. זרקור על פעילותנו השבוע
מדי שבוע אנו מקיימים פעילויות רבות, לרבות פגישות, הרצאות, התייעצויות ושיחות, מחקר וכתיבה, ועוד. נאיר זרקור על חלק מהן.
יחסי ישראל, לבנון וחיזבאללה (11.1.2024)
השבוע קיים הפורום מפגש מקוון בנושא ״יחסי ישראל, לבנון וחיזבאללה – על החלטת מועצת הבטחון 1701 משנת 2006 (סיום מלחמת לבנון השניה)״. הדוברים היו גב׳ אורנה מזרחי, חוקרת בכירה במכון למחקרי בטחון לאומי (INSS) שבאוניברסיטת תל-אביב, ופרופ׳ אשר קאופמן, ראש המכון ללימודי שלום בינלאומי באוניברסיטת נוטרדאם שבארצות הברית.
התובנות המרכזיות מהמפגש:
חזבאללה הוא ארגון שקשור בטבורו לאירן ולציר הג'הדיסטי השואף לחיסול מדינת ישראל. עם זאת, הוא אינו "בובה" של אירן, ויש לו אינטרסים מובחנים הנובעים מהיותו חלק מהחברה ומהממשל של מדינת לבנון.
חזבאללה הצטרף למלחמה כדי להפגין סולידריות עם הפלסטינים ולעזור להם בלחימה על-ידי ריתוק כוחות לחזית הצפונית; כדי לשפר את מאזן ההרתעה שקיים בינו לבין צה"ל מאז 2006; וכחלק מהפגנת הכח המלוכדת של הציר הג'הדיסטי. ישנם גורמים מרסנים המונעים, בשלב זה, מלחמה בהיקף רחב יותר: אירן מעוניינת לשמר את חיזבאללה ליום פקודה; חשש מפגיעה קשה של ישראל בחיזבאללה ובלבנון; התייצבות ארה"ב לצד ישראל. בהמשך, תוצאות המלחמה בעזה ישפיעו גם הן על סיכוי התפשטות המלחמה בצפון.
לישראל יש אינטרס דחוף בהשבת המפונים לבתיהם בצפון, ומכאן ביצירת מצב ביטחוני שיבטיח שמה שקרה בדרום לא יקרה בצפון.
מצבה של מדינת לבנון רע מאד והיא, למעשה, מדינה לא מתפקדת ועל סף קריסה כלכלית מוחלטת.
החלטת מועצת הבטחון של האו"ם 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השניה, השיגה שקט יחסי במהלך 17 שנים, אך לא קיימה את ההבטחה להרחיק את חיזבאללה מגבול ישראל ולהחליש את יכולותיו הצבאיות. נהפוך הוא, כוחות יוניפיל המוצבים בדרום לבנון עוד מסוף שנות ה-70 הם חסרי שיניים, ובשנים אלו חיזבאללה התחזק והפך לאיום צבאי ממשי על ישראל, עם יכולת פגיעה מדויקת ונרחבת.
חיזבאללה שואב לגיטימיות בלבנון ובאזור ממחלוקות לא פתורות ביחס ל-13 נקודות לאורך הגבול בין ישראל ללבנון, כמו גם מהמשך הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הסדר מדיני עם הפלסטינים בשילוב מדינות ערב מתונות ומדינות מערביות, כמו גם יישוב מחלוקות הגבול העיקריות עם לבנון, יחלישו את חיזבאללה ואת אירן.
מוזמנים לצפות בהקלטה המלאה של המפגש המרתק:
3. האירועים הבאים שלנו
ביום ראשון בשבוע הבא, 14.1.2024, בשעה 21:00, נקיים מפגש מקוון בנושא השלכות צפויות של צווי ביניים של בית הדין בהאג על המלחמה והיום שאחרי, עם המומחים: ד״ר תמר מגידו, מהאוניברסיטה העברית ופרופ׳ עמיחי כהן, מהקריה האקדמית אונו.
הירשמו לאירוע בקישור, שם גם תוכלו להציג שאלות למומחים. האירוע הזה, כמו כל האירועים שלנו, ישודר בלייב ויוקלט לערוץ היוטיוב של הפורום. עקבו אחרי ערוץ היוטיוב שלנו וקבלו עדכונים על סרטונים חדשים.
4. המלצות קריאה והאזנה
· קראו את פרופ׳ אלי פודה, חבר הפורום, בטורו דעה שלו מהיום- ״ואף על פי כן, ישראל לא לבד במזה"ת: קולות מפתיעים מלבנון, איתות מסעודיה, נחישות מהמפרץ ומסר של יציבות ממצרים, ירדן ומרוקו: חרף המלחמה, באזור עדיין רוצים שלום ישראלי-פלסטיני״.
· האזינו לסדרת הפודקאסטים של המחלקה לפוליטיקה וממשל בשיתוף רדיו אוניברסיטת בן-גוריון על מלחמת ״חרבות ברזל״ מנקודת המבט האיזורית והבינלאומית.
· וכמובן התחברו לכל הוובינרים שלנו בערוץ היוטיוב של פורום היום שאחרי המלחמה – על אחרי המלחמה ביפן, גרמניה, קוסובו, צפון אירלנד, עיראק; ועוד ועוד.
להתראות בשבוע הבא!
Opmerkingen