top of page

עדכון שבועי #5 (29.12.2023)

עודכן: 29 בדצמ׳ 2023

שלום, 

לפניכם העדכון השבועי החמישי של פורום היום שאחרי המלחמה, קבוצה של מומחים, חוקרים וחוקרות, של המזרח התיכון, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, משפטים ועוד. תמצאו בניוזלטר זה את המסר העיקרי שלנו, תמצית של פעילותנו השבוע, מידע על האירועים הבאים שלנו, והמלצות לקריאה ולהאזנה. 

 

נשמח לשמוע מכם! thedayafterforum@gmail.com


העדכון כקובץ.



1.   המסר העיקרי בסיכום השבוע השנים עשר למלחמה

 

המלחמה נמשכת וגובה מחיר כבד מחיילי צה״ל וממשפחותיהם, אך ממשלת ישראל מתמהמהת מלקבוע את מטרותיה ליום שאחרי המלחמה. מהתגובה הזועמת של השר סמוטריץ׳ להחלטת ראש הממשלה נתניהו לקיים דיון בעניין בקבינט המלחמה, כמו גם מהעברת הדיון לקבינט המדיני-בטחוני, אפשר ללמוד שממשלת ישראל עלולה להחמיץ את ההזדמנות שנפתחה בעקבות ה-7.10 להבטיח את בטחון ישראל בכל מרחביה.

 

כפי שהפורום חוזר ומסביר בשבועות האחרונים, המצב הגיאו-פוליטי הייחודי שנוצר מאפשר לבסס את קיומה של מדינת ישראל במזרח התיכון כחלק מציר המדינות האנטי-איראני, שסעודיה והאמירויות מובילות, ביחד עם ארצות הברית ומדינות ערביות ומערביות נוספות. אחת המשמעויות של חבירה לציר המתון היא ניפוץ הפנטזיה של חמאס וארגונים ג׳יהאדיסטים אחרים שיש בכוחם להשמיד את מדינת ישראל. כלומר, ניהול המלחמה בחמאס במסגרת הציר המתון לא רק תיתן לצה״ל את הזמן הדרוש לצורך מיטוט כוחו הצבאי של חמאס, אלא גם תאפשר הזדמנות למוטט את הרעיון שבבסיס חמאס ותאפשר, בעזרת הכוחות האזוריים והמערביים, לחבר את הפלסטינים לציר המתון והפרו-מערבי במזרח התיכון.

 

אבל השר סמוטריץ׳ ואחרים בימין הקיצוני רואים במלחמה שפרצה בעקבות ה 7.10 הזדמנות לכבוש מחדש את רצועת עזה ולהקים בה התנחלויות, ולקדם את ״תוכנית ההכרעה״ של סמוטריץ׳, שעיקרה החלת ריבונות ישראל על הגדה המערבית והתיישבות מקיפה בה. אם תכנית הימין הקיצוני תצליח, ישראל תמצא את עצמה מתמודדת לבדה מול כוחות טרור ג׳יהאדיסטים בכל מרחביה וגבולותיה – רצועת עזה, הגדה המערבית, לבנון וסוריה – וגם מעבר להם, כמו החות׳ים בתימן; מסכנת את ביטחונן של בנות בריתה במזרח התיכון, ובראשן מצרים וירדן; ומצורעת בעולם המערבי, שהקשר עימו עומד בבסיס הנס הכלכלי שלנו, שמאפשר את היתרון הצבאי והטכנולוגי שלנו.


מדינת ישראל עומדת בצומת היסטורי שיקבע את גורלנו לעשורים רבים. החרב שיכולה לחתוך את הקשר הגורדי שאנו במרכזו היא מתן אופק ותקווה לקיום אנושי לפלסטינים – לא בטווח המיידי, אבל כן בטווח הנראה לעין. על ישראל ליזום ולהיות חלק מתוכנית שמבטיחה שלאחר כניעת חמאס, שמשמעה החזרת כל החטופים, התפרקותו מנשקו וויתור על השאיפה להשמדת מדינת ישראל, תועבר השליטה ברצועת עזה למסגרת שלטונית זמנית בחסות קבוצת מדינות מהציר המערבי-מזרח תיכוני המתון. המסגרת השלטונית תפעל לשיקום רצועת עזה תוך כדי מניעת התחמשות צבאית, וביסוס עמדות אנטי-מלחמתיות ואנטי-ג'יהאדיסטיות בקרב תושבי הרצועה. המסגרת השלטונית תעביר את השלטון לפלסטינים רק לאחר שתובטח האפשרות להקמת ממשלה יציבה, אחראית וחותרת לשלום.


אנו חוזרים וקוראים לממשלת ישראל לנסח כתב כניעה לחמאס עכשיו ולא להמשיך ולסכן את חיילי צה"ל ואת מדינת ישראל בטביעה בבוץ של עזה, ללא יעדים מדיניים מוגדרים ועם אובדן הולך וגובר של לגיטימציה בינלאומית.


2. זרקור על פעילותנו השבוע

 

מדי שבוע אנו מקיימים פעילויות רבות, לרבות פגישות, הרצאות, התייעצויות ושיחות, מחקר וכתיבה, ועוד. נאיר זרקור על חלק מהן.


עיראק אחרי הפלת צדאם חוסיין ועליית דאעש - לקחים לרצועת עזה ליום שאחרי המלחמה עם החמאס (28.12.2023)


השבוע קיים הפורום בשיתוף האגודה הישראלית ללימודי המזרח התיכון והאסלאם מפגש מקוון בנושא עיראק ולקחים למלחמה בחמאס, עם פרופ׳ אמציה ברעם, ד״ר אלישבע מכליס וד״ר רונן זיידל. המפגש המרתק איפשר לנו לגבש את עיקרי המסקנות לגבי הכשלונות וההצלחות המרכזיים של הכיבוש האמריקאי בעיראק ואת התובנות שניתן להפיק מהנסיון האמריקאי בעיראק לגבי המלחמה של ישראל בחמאס.

הדגשים העיקריים הם:

·      על ישראל לקבל לגיטימציה בינלאומית למלחמה בחמאס ורצוי שלא היא תנהל את רצועת עזה בתקופת המעבר עד לשלטון עצמי של הפלסטינים, אלא ארגון מטעם קואליציה של מספר מדינות.

·      גם ברצועת עזה, כדי לקבל תפקיד ציבורי צריך להיות חבר חמאס, ולכן הדחה של כל חברי חמאס מתפקידיהם תוביל לכאוס ברצועת עזה ולסכנה גדולה להופעה של מיליציות חמושות, שיפעלו גם נגד האוכלוסיה המקומית וגם נגד ישראל. במקום זאת, צריך להגדיר תנאים בהם מקומיים יוכלו להשתלב במערכות השלטון, גם אם היו חברי חמאס, ובראשם התפרקות מנשק והצהרה על נטישת דרכו של החמאס.

·      ההנהגה שתחליף את הנהגת חמאס צריכה להיות מורכבת מאנשים שמקובלים על המקומיים ונתפסים כישרים וכמוכנים לפעול למען רצועת עזה ותושביה. באופן דומה, הכוח הצבאי-משטרתי שיפעל ברצועה בתום הלחימה צריך להצטייר כפועל למען העזתיים. לכן זה לא יכול להיות כוח ישראלי.

·      יש לדאוג לבטחון התושבים – גם לבטחון הפיזי, נגד כוחות טרור שסביר שיהיו ברצועה גם בתום הלחימה, וגם לתנאי קיום בסיסיים.

·      יש לדאוג למערכת חינוך שתחנך לשלום ולשגשוג. במקביל לתהליך הפוליטי יש לחשוב על סוגיות עומק של חינוך וזהות. איך מחנכים? מי מחנך? בסוגיית הזהות, צריך לתת את הדעת למנהיגות הדתית ולמתן מקום של כבוד לאתוס אסלאמי נוכח השייכות הדתית הבולטת של האוכלוסייה המקומית.

·      שיקום עולה כסף רב – על ישראל למנוע מצב בו עלות השיקום נופלת רק, או בעיקר, עליה.


3.   האירועים הבאים שלנו


בשבוע הבא נקיים מפגש מקוון בנושא "האם תתכן דה-חמאסיזציה? על האידיאולוגיה של חמאס והאחים המוסלמים". נשמע שלושה מומחים: ד״ר מירה צורף תבחן את היחסים בין מצרים, האחים המוסלמים וחמאס; פרופ׳ הלל כהן ידון בנושא החמאס בגדה המערבית; וד״ר הראל חורב ינסה להשיב לשאלה האם מטרת חמאס היא השמדת ישראל?


הירשמו לאירוע כאן, שם גם תוכלו להציג שאלות למומחים.

האירוע הזה, כמו כל האירועים שלנו, ישודר בלייב ויוקלט לערוץ היוטיוב של הפורום. עקבו אחרי ערוץ היוטיוב שלנו ותקבלו עדכונים על סרטונים חדשים.






4.   המלצות קריאה והאזנה

 ·      קראו את קראו את סיכום המפגש על הכיבוש האמריקאי בעיראק.

·      צפו בהקלטה המלאה של המפגש על עיראק.

·      האזינו לפודקאסט של טובי פולק בשיחה עם ד״ר רונית לוין-שנור על פורום היום שאחרי המלחמה.

·      וכמובן התחברו כל הוובינרים שלנו בערוץ היוטיוב של פורום היום שאחרי המלחמה – על אחרי המלחמה ביפן, גרמניה, קוסובו, צפון אירלנד ועוד ועוד.

 

להתראות בשבוע הבא!

 

 

 

399 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page