ההצלחות המבצעיות של גופי הבטחון במלחמתם בחזבאללה מרשימות מאוד. נראה שממשלת ישראל החליטה להחריף את הצעדים ולהעביר את המסר שהיא לא מפחדת ממלחמה כוללת, אם זה מה שצריך כדי להבטיח את ביטחון תושבי הצפון. אכן, אין ספק שחזבאללה מסוכן למדינת ישראל ושאנחנו לא יכולים להשלים עם המשך התקיפות על הצפון, ועם המצב בו כוח עוין ומחומש היטב יושב על גבולותינו ומאיים על תושבינו. אבל בהתנהלות מול חזבאללה, מדינת ישראל חייבת ליישם את לקחי המלחמה בחמאס ב-11 וחצי החודשים האחרונים ואת לקחי מלחמת לבנון השניה – ללא פעולות מדיניות משלימות, הצלחות בשדה הקרב, מרשימות ככל שיהיו, לא מספיקות כדי להבטיח ביטחון לאורך זמן. אם הן היו מספיקות, לא היינו נמצאים עכשיו מול האיום הגדול מצד חזבאללה מצד אחד, ומול הסכנה של כיבוש וטרור מתמשך ברצועת עזה מצד שני.
דוח ועדת וינוגרד לחקר אירועי מלחמת לבנון השניה קבע שאין לצאת למערכה צבאית כוללת ללא קביעת יעדים ברורים ומוסכמים, ללא מתווה פעולה עקבי אשר יכול להביא למימושם, וללא התייחסות סדורה למאפיינים המיוחדים של הזירה. ממשלת ישראל כשלה בדיוק בהיבטים אלה כשיצאה למלחמה בחמאס ויש סכנה מוחשית שהיא עתידה להכשל בכך שוב גם מול חזבאללה.
מתחילת מלחמת ״חרבות ברזל״ היה ברור שהשליטה של חמאס ברצועת עזה כל כך עמוקה שלא ניתן לחסלה רק בדרך צבאית, אלא דרוש שילוב של האלמנט הצבאי עם אלמנט מדיני. הצעתנו מתחילת הדרך היתה לנהל את המלחמה במסגרת קואליציה אזורית-בינלאומית, בה ישראל תהיה אחראית על הצד הצבאי והקואליציה תהיה אחראית על הצדדים האזרחיים-הומניטריים. הסברנו שניהול המלחמה במסגרת קואליציה בינלאומית גם יקל על צה״ל להשיג את מטרות המלחמה וגם יאפשר מלחמה בלי אסון הומניטארי, שבנוסף להיותו נורא בפני עצמו, יוביל לאובדן תמיכת העולם בישראל, יסכן את המעורבים בהעמדה לדין על פשעי מלחמה, ויגביר את הסיכון של הצטרפות חיזבאללה למערכה. כמו שכולנו יודעים, ממשלת ישראל פעלה אחרת והתוצאות ידועות.
כבר חודשים ארוכים שמדינת ישראל ניצבת בפני החלטה דומה ביחס לחזבאללה. האיום גדול יותר – היכולת של חזבאללה לפגוע בישראל גדולה לאין שיעור מהיכולת שהיתה לחמאס, וישראל חלשה יותר, אחרי 11 וחצי חודשי לחימה ששחקו את חיילי צה״ל (סדיר ומילואים), פגעו בכלכלה ודרדרו את מעמדה הבינלאומי של ישראל. ולכן, בעוד שברור שחייבים להתמודד עם האיום מצפון, ברור גם שמה שהיה נכון לגבי חמאס באוקטובר 2023 נכון שבעתיים ביחס לחזבאללה בספטמבר 2024.
בגבול הצפון, המטרה צריכה להיות הסרת האיום שמציב חזבאללה לצד חיזוק מדינת לבנון. השלוחות הג׳יהאדיסטיות של איראן פורחות במדינות כושלות ובמרחבים שיש בהם כאוס וחולשה שלטוניים – כך בתימן, בעיראק, בסוריה וכך גם בלבנון. פגיעה צבאית בחזבאללה לא תועיל אם לא תלווה בחיזוק תיפקודה המדינתי של לבנון, שיאפשר לה להתמודד עם הכוחות הג׳יהאדיסטים ולחבור לציר המדינות המתונות. זו המשאלה של רבים מתושבי לבנון, ויש גם מדינות שמנסות כבר חודשים רבים לסייע בכך, בהן ארה״ב וצרפת. מצד שני, ברור גם שמלחמה כוללת בלבנון, למרות הפיתוי שהיא תאפשר להסיר בדרך צבאית את האיום מצד חזבאללה, לא תשיג זאת. אחרי 11 וחצי חודשים, אף שצה״ל פעל בעוצמה רבה כנגד התשתיות הצבאיות של חמאס, כיוון שממשלת ישראל כשלה בהכנסת כוחות שלטון אזרחיים, כוחות חמאס חוזרים ומשתלטים על כל שטח שצה״ל לא נמצא בו. אם ממשלת ישראל תפעל באותו אופן בלבנון, זה מה שיקרה גם שם. יתר על כן, מלחמה ממושכת נגד חזבאללה ללא חיזוק מדינת לבנון, משמעה פגיעה אנושה בלבנון, שגם כך עומדת על סף קריסה. פגיעה כזו בלבנון לא משרתת את האינטרס הישראלי. האינטרס שלנו הוא שלבנון תהיה מדינה יציבה, מתונה, משגשגת כלכלית, שתוכל למנוע חזרת כוחות ג׳יהאדיסטים למרחביה. אבל מעבר לכישלון הצפוי, מלחמה כוללת היא גם סכנה גדולה למדינת ישראל. מלחמה היא תמיד מצב מסוכן. מלחמה באויב לא מדינתי, שלא נרתע מפגיעות קשות במדינה בה הוא נמצא, שיש לו ארסנל רקטי עצום שיכול לפגוע בכל נקודה במדינת ישראל, ושינסה לפגוע בנקודות ובתשתיות אסטרטגיות, מסוכנת למדינת ישראל.
מדינת ישראל ניצבת בפני אתגר קיומי. טבעת האש שאיראן בנתה סביבנו במשך שנים ארוכות התגלתה כמסוכנת לא פחות מהנשק הגרעיני שאיראן קרובה לסיים לפתח. כדי להתמודד בפני האיום הזה על מדינת ישראל לנהל את קרבותיה תוך שיתוף פעולה הדוק עם המדינות המתונות במזרח התיכון ועם ידידותיה במערב, ובראשן ארצות הברית, כפי שעשתה בליל מתקפת הטילים והכטב״מים האיראנית באפריל. ניהול הקרבות הללו, ובראשם מלחמה בחזבאללה, שלא במסגרת קואליציה אזורית-בינלאומית, מהווה סיכון מיותר של מדינת ישראל כיוון שלא יוביל לתוצאה המבוקשת – הבטחת ביטחון לישראל.
להרחבה:
· קראו את המתווה שלנו: האינטרס הישראלי – ברית ביטחון אזורית
· קראו על הקשר בין ברית ביטחון אזורית למלחמה מול חזבאללה
· האזינו לפודקאסט האינטרס הישראלי עם עדי ברזני
· קראו: בין פוטסדאם לרפיח: הדרך לברית ביטחון אזורית עוברת בעזה
רוצים לשמוע עוד על איך מבטיחים את ברית הביטחון האזורית? מוזמנים מאוד להצטרף לאירועים שלנו.
· לינק הרשמה לכל האירועים.
· מוזמנים לארח חוג בית אצלכם! אנא הרשמו בלינק.
· הצטרפו לקבוצת העדכונים בווטסאפ שלנו. זה הלינק.
· חתמו על העצומה כאן.
· לקבלת שלטים לתלייה, הזמינו כאן.
コメント