סדר היום החדשותי בישראל לא נרגע. ארוע רודף ארוע. ידיעה רודפת ידיעה. רק השבוע, במישור הצבאי, חווינו מתקפת מנע נגד חזבאללה, מבצע ללכידת מחבלים בצפון הגדה, השבתו של חטוף מדרום הרצועה לידי משפחתו, נפילת עשרה לוחמים בקרבות ברצועת עזה. וכמובן החלטת המחטף בקבינט על הישארות בציר פילדלפי, החלטה לה התנגדו שר הביטחון וכל ראשי מערכת הביטחון. לפי דיווחים, החלטה זו הועלתה על השולחן בעקבות כוונתנו המסתמנת של שר הביטחון להציג בפני הקבינט את מסמך ״הצומת האסטרטגי״ שלו ושל ראשי מערכת הביטחון, שאכן לא נדון. לצד זאת, במישור האזרחי רבו גם כן הידיעות: על אירועי הזכרון ל-7.10, הקיצוץ בחינוך הממלכתי לצד העברת תקציבים לחינוך החרדי-עצמאי, מאבקים בין שרי הממשלה ליועצת המשפטית לממשלה ועוד ועוד.
מול כל אלה נבלעת האמת האסטרטגית– שהיא האירוע החשוב ביותר. ישראל ניצבת בפני הזדמנות היסטורית להוביל להקמת ברית ביטחון אזורית של המדינות המתונות באזור כנגד הציר האיראני-ג׳יהאדיסטי. בחירה בדרך שתוביל לברית זו תבטיח את בטחון ישראל בכל מרחביה לדורות. המנעות מהליכה בדרך זו תוביל לשנים של כיבוש הרצועה, שמשמעותו עול אדיר על המדינה מבחינה צבאית וכלכלית, המשך הלוחמה בצפון ללא אופק לתושביו, המשך הפגיעה הקשה במעמד הבין לאומי של ישראל, לצד החלשת הציר המתון והתחזקות הציר הג׳יהאדיסטי – או במילים אחרות, השלמת המהלך שחמאס התחיל בו ב-7.10. חמאס הציב את מדינת ישראל בצומת האסטרטגי הזה ב-7.10, אך התנהלות ממשלת ישראל היא זו שתקבע אם אסון ה-7.10 יהפוך לקטסטרופה או להזדמנות היסטורית של שינוי פני המזרח התיכון: כינון מערכות יחסים עם כל מדינות ערב – ברית בטחון אזורית, חיבור הפלסטינים לציר המתון, סיום המלחמה ברצועת עזה, פעולה בשיתוף מדינות ערביות ומערביות כדי להשיב את השקט גם לגבול הצפון ולעמוד מול הציר האיראני-ג׳יהאדיסטי. כפי שעולה מן הדיווחים, שר הביטחון ביקש להבהיר לקבינט כי בצומת הנוכחי נוכל להרגיע את האזור לפני מלחמת כל בכל, ללכת לעסקת חטופים ולמהלך להרגעת גבול הצפון ולהשבת תושביו, או שנתבוסס בעזה, נבנה ממשל צבאי לשנים קדימה, ונחזה בהידרדרות אזורית נוספת שרק תרע את מצבנו.
השבוע שמענו את שגריר ארה״ב בסעודיה מבהיר – יש חבילת הסכמים על השולחן. יש רצון ועניין מצד המדינות השותפות, כולל סעודיה וארה״ב, לכונן ברית, להבטיח נורמליזציה, לשקם את רצועת עזה ולהבטיח שחמאס לא יחזור לשלטון (רק השבוע נודע שאיחוד האמירויות מסכימה להצטרף לכוח רב-לאומי) ולייצב את ההתנגדות לציר הג׳יהאדיסטי במזרח התיכון.
גם בצד הפלסטיני יש שינוי. לצד התגברות הנסיונות לפיגועים באיו״ש, סקרי דעת קהל, שערך Institute for Social and Economic Progress, מצביעים על צמיחה דרמטית בנכונות הפלסטינית להסכים לפתרון שתי המדינות. בעוד שבדצמבר 2022 היא הוערכה ב-43% מהציבור, לאחר אירועי ה-7.10, בסקר מדצמבר ,2023 היא עמדה על 62%, וביוני 2024 על כ-70%. כמו כן, במועד זה נמצאו פחות מ-5% מהעזתים התומכים בהישארות חמאס כשליט ברצועה בסיום המלחמה.
על כולנו להפסיק לשתף פעולה עם הסחת הדעת שמייצר מבול הידיעות שמציף אותנו ולהתרכז רק בשאלה הגדולה האחת. הפיכת האסון הנורא של ה-7.10 לנצחון אסטרטגי לדורות. כל הקלפים נמצאים על השולחן ולישראל יש יד מנצחת. אבל אם ממשלת ישראל לא תשחק נכון בקלפים, היא יכולה להפסיד את כל הקופה.
מה צריך לעשות עכשיו:
על ישראל להכריז, בתיאום עם ארצות הברית, על ועידה אזורית-מערבית שתעסוק ב-:
· קביעת מתווה לשלטון זמני ברצועת עזה, צעדים למניעת חזרה של חמאס, פרטי תוכנית השיקום והדה-רדיקליזציה של רצועת עזה והתנאים להעברה, בבוא העת, של השלטון ברצועת עזה לידי שלטון פלסטיני מתון, יציב ונקי משחיתות.
· הבטחת קיום החלטה 1701 בגבול הצפון.
· הנחת היסודות להקמת ברית ביטחון אזורית.
להרחבה:
· קראו את המתווה שלנו: האינטרס הישראלי – ברית בטחון אזורית
· קראו על הקשר בין ברית הביטחון האזורית למלחמה מול חזבאללה
· האזינו לפודקאסט האינטרס הישראלי עם עדי ברזני
· קראו כאן: בין פוטסדאם לרפיח: הדרך לברית ביטחון אזורית עוברת בעזה
רוצים לשמוע עוד על איך מבטיחים את ברית הביטחון האזורית? מוזמנים מאוד להצטרף לאירועים שלנו.
· לינק הרשמה לכל האירועים.
· מוזמנים לארח חוג בית אצלכם! אנא הרשמו בלינק.
· הצטרפו לקבוצת העדכונים בווטסאפ שלנו. זה הלינק.
· חתמו על העצומה כאן.
· לקבלת שלטים לתלייה, הזמינו כאן.
ความคิดเห็น