top of page

עדכון שבועי #2 (8.12.2023)

שלום, 

לפניכם העדכון השבועי השני של פורום היום שאחרי המלחמה, קבוצה של מומחים, חוקרים וחוקרות, של המזרח התיכון, מדעי המדינה, פסיכולוגיה, משפטים ועוד. תמצאו בניוזלטר זה את המסר העיקרי שלנו, תמצית של פעילותנו השבוע, מידע על האירועים הבאים שלנו, והמלצות לקריאה ולהאזנה. 

 

נשמח לשמוע מכם!


העדכון כקובץ.



1.   המסר העיקרי בסיכום השבוע התשיעי למלחמה

 

עוד שבוע חלף, שבוע של לחימה עיקשת בחמאס שגבתה את חייהם של לפחות 22 לוחמים, אזרח קפח את חייו מטיל שנורה מהצפון, ואף חטוף או חטופה לא הושבו הביתה. מאז ה-7 באוקטובר איבדנו יותר מ-400 חיילי צה"ל, מניין הנופלים הגבוה ביותר מאז מלחמת לבנון השנייה, מאות חיילים נוספים נפצעו, ולמחירים נוראיים אלו מצטרפים המחירים הכבדים שמשלמים חיילי המילואים ומשפחותיהם, האזרחים העקורים מיישוביהם שלא יכולים לחזור לבתיהם והפגיעה הקשה בכלכלה שנדרשת לממן את המלחמה.

 

כדי שכל אלו לא יהיו לשווא, אנו דורשים כבר שבועות שממשלת ישראל תציג תכנית מדינית ליום שאחרי המלחמה – תכנית שתבטיח הקמת שלטון אזרחי יציב ומתון שימנע השתלטות של קבוצות ג׳יהאדיסטיות על רצועת עזה. אבל השבוע, לאור תמונות השבויים מרצועת עזה והעדויות על הכעס הגובר של עזתים על חמאס, מצד אחד, והדיווחים מהעולם על לחצים הולכים וגוברים על ישראל לסיים את המלחמה, מצד שני, עולה שאלה ראשונית ובסיסית הרבה יותר – מדוע ממשלת ישראל לא מציגה את תנאיה לסיום המלחמה? למה ממשלת ישראל לא מודיעה כבר עכשיו שהמלחמה תפסק והשליטה ברצועת עזה תועבר לידי גורם בינלאומי מוסכם, ברגע שחמאס יצהיר על כניעה, לוחמי חמאס והג׳יהאד האיסלמי יתפרקו מנשקם וכל החטופים והחטופות יוחזרו? 

 

למיטוט חמאס בהסכם כניעה שמגובה על ידי קואליציה בינלאומית יש תפקידים ותכליות ברורים: 

·      יאפשר להשיג את המטרה של מיטוט הזרוע הצבאית של החמאס. מטרה שכלל לא בטוח שתושג בדרך צבאית, בגלל הפער בין משך הזמן הדרוש לכך (על פי הצהרות שיצאו מקבינט המלחמה), לעומת השעון המדיני הבינלאומי שהולך ונקצב לישראל. 

·      ימנע את המחירים הנוראיים של מלחמה ממושכת, בחיי אדם ובבטחון הכלכלי של מדינת ישראל. 

·      יבטיח את חזרת החטופות והחטופים, שכל רגע נוסף ברצועה הוא גהינום עבורם ומסכן את חייהם. 

·      יאפשר להקים ברצועה מסגרת שלטונית זמנית שתשיב את החיים בעזה למסלולם, תוך שהיא מבטיחה שלא תהיה פעילות ברצועה שתסכן את בטחונה של ישראל ואזרחיה, ותפעל לביסוס שלטון אזרחי יציב ומתון.

 

יתכן שחמאס יסרב להצעת כניעה כזו, אך הצהרה ישראלית ברורה לפיה ישראל איננה מעוניינת להחזיק ברצועת עזה ושמייד לאחר התפרקות חמאס והג׳יהאד האיסלמי מנשק וחזרת כל החטופים והחטופות ישראל היא תעביר את השליטה ברצועה לגורם בינלאומי מוסכם, בכפוף לחופש פעולה צבאי אם בטחונה אינו מובטח, תזכה לתמיכה בינלאומית רחבה. תמיכה כזו תאפשר את השגת מיטוט חמאס בדרך צבאית, אם חמאס יעמוד בסירובו.

 

הסדר כניעה שמגובה בקואליציה בינלאומית יתן לישראל הזדמנות להשיג בזמן קצר את יעדי המלחמה – להחזיר את החטופים ולמוטט את שלטון חמאס. אבל ממשלת ישראל דוהרת בכיוון של החמצת ההזדמנות הזו. דוח ועדת הבדיקה לאירועי המערכה בלבנון 2006 – ועדת וינוגרד – כבר לימד אותנו כי היעדר האסטרטגיה ״הגביל את יכולתה של ישראל לפעול בצורה אפקטיבית ומתואמת להשגת יעדיה המדיניים, וכי יש בו משום כשל״. על הממשלה לפעול כיום ליישום לקחי מלחמת לבנון השניה ולהבטיח כי פעולותיה הצבאיות מושתתות על אסטרטגיה מדינית-ביטחונית מתוכללת. אנו מציעים את האסטרטגיה המפורטת כאן.

 

אנו קוראים לציבור לדרוש מממשלת ישראל להציג עכשיו תוכנית מדינית שקוראת לכניעת חמאס ולכניסתם לרצועה של כוחות שלטון זמניים המונחים בידי קואליציה בינלאומית.

 

2. זרקור על פעילותנו השבוע

 

מדי שבוע אנו מקיימים פעילויות רבות, לרבות פגישות, הרצאות, התייעצויות ושיחות, מחקר וכתיבה, ועוד. נאיר זרקור על חלק מהן.

 


לקחים מהיום שאחרי המלחמה בצפון אירלנד?

 

השבוע המשכנו במסע שלנו לחקור את היום שאחרי מלחמות מרות במקומות שונים בעולם. הפעם הגענו לצפון אירלנד. שוחחנו עם ד״ר רונית ברגר הובסון, מומחית לסכסוכים עם שחקנים לא מדינתיים מאוניברסיטת המלכה, בלפסט, צפון אירלנד, על ההיסטוריה של הסכסוך בצפון אירלנד, האירועים הקשים שהתחוללו במסגרת 30 השנים האחרונות שלו, והאופן שבו הסתיים בהסכם ״יום שישי הטוב״. למדנו על מעורבותה הקריטית של ארצות הברית בסכסוך, ועל תפקידם המרכזי של מנהיגי המחתרת האירית – ה-IRA – בגיבוש ההסכם שסיים את הסכסוך האלים. 


 איזו מסגרת שלטונית אפשרית ליום שאחרי ברצועת עזה?

 

השבוע עסקנו בהכנת תוכנית למסגרת שלטונית האפשרית ליום שאחרי, שהיא אפשרית מבחינה משפטית. נפרסם אותה בשבוע הבא – עקבו אחרינו.  

 

3.   האירועים הבאים שלנו

 

 


ביום שלישי 12.12.2023 בשעה 20:30 יקיים הפורום בשיתוף האגודה הישראלית ללימודי יפן מפגש מקוון בנושא איך הפכה יפן מאומה מיליטריסטית למדינה דמוקרטית שוחרת שלום, ומה הלקחים מכך עבורנו? עם פרופ׳ מיכל דליות בול ופרופ׳ רותם קובנר, מומחים ליפן - היסטוריה ותרבות - מהחוג ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה. הירשמו לאירוע כאן.  


האירוע הזה, כמו כל האירועים שלנו, מוקלט לערוץ היוטיוב של הפורום. עקבו אחרינו.

 

 

4.   המלצות קריאה והאזנה

 

לקריאה:

  

·      סקר מעמיק בציבור הערבי בישראל שנערך בנובמבר 2023 על רקע המלחמה בין ישראל לחמאס שנערך על ידי תכנית קונרד-אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי במרכז משה דיין. בין השאר, נמצאה עלייה משמעותית במידת התמיכה בפתרון שתי המדינות כפתרון ריאלי לסכסוך בקרב הציבור הערבי. כך, בעוד שבשנים האחרונות הסתמנה ירידה מתמשכת ברמת האמון של הציבור הערבי בפתרון שתי המדינות – 23.7% מהנשאלים בסקר בנובמבר 2021, ו-17.2% מהנשאלים בסקר ממאי 2023, בסקר הנוכחי השיבו כמחצית מהנשאלים (52.2%) כי הפתרון הריאלי הוא של שתי מדינות על בסיס קווי 1967.  עוד נמצא בסקר, בין השאר, כי רוב גדול בציבור הערבי (85%) רואים בחיוב את היוזמות של אזרחים ערבים לסייע לתושבי היישובים בעוטף עזה. עם זאת, רוב גדול בציבור זה (70%) דווקא חשים כי הסולידריות בין ערבים ליהודים בתוך ישראל נחלשה בעקבות אירועי 7 באוקטובר.

·      מחקר של מכון מיתווים על פריסת כוח רב-לאומי בעזה: ההזדמנויות, האתגרים והתנאים להצלחה. נטען כי דוגמאות קודמות (בבוסניה והרצגובינה, קוסובו ומזרח טימור) מלמדות כי כוחות בינלאומיים חזקים לשמירת השלום, המצויידים במנדט להפעיל כוח צבאי, מסוגלים להתמודד בהצלחה עם איומים ולבנות מחדש תשתיות שניזוקו כדי לספק שירותים אזרחיים בסיסיים. עוד על המקרה של קוסובו ראו בוובינר שקיימנו בנושא.

·      ניתוח של פרופ׳ אלי פודה, חבר הפורום, על היחסים בין ישראל וקטר – אויבים או ידידים? פרופ׳ פודה סבור כי המסקנה המתבקשת לאור המשחק הקטרי הכפול במלחמה בעזה ובשנים שהובילו אליה, היא שטוב תעשה ישראל אם תנסה לחזק את מקומן של סעודיה, איחוד האמירויות הערביות, מצרים וירדן על חשבונה של קטר בכל הסדר "היום שאחרי" בעזה.

·      קריאה לשחרור הגברים החטופים וניתוח ההיבט המגדרי בתיעדוף שחרור החטופים של פרופ׳ דפנה הקר ופרופ׳ דפנה יואל, חברות הפורום. 

 

להאזנה: 

 

·      הרצאה של ד״ר רונית לוין-שנור, חברת הפורום, על אחריות שלטונית ומונופולין שלטוני על אספקת שירותים ויחסי חוץ. 

·      וכמובן כל הוובינרים שלנו בערוץ היוטיוב של פורום היום שאחרי המלחמה. 

 

 

להתראות בשבוע הבא!

 

 

 

649 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page