top of page

מה עכשיו עם לבנון? (28.9.2024)

·      הישגים צבאיים חסרי תקדים מאפשרים מהלך אסטרטגי דרמטי.

·      את ההצלחה הצבאית המרשימה הזו חייבים למנף, באופן מיידי ומתוך המומנטום, לטובת מהלך מדיני.

·      על נתניהו לקרוא עכשיו ללבנון לכינון יחסי שלום מלאים עם ישראל ולפעולה נחושה לפירוק מוחלט של חזבאללה.

·      משנגדע הראש של חזבאללה, עם חיסול נסראללה ומטהו, פירוק חזבאללה הפך אפשרי. הדרך לכך לא תהיה בחיסולו של כל פעיל וכל טיל.

·      לצד המשך הפגיעה במאגרי הנשק והתחמושת של חזבאללה יש לייצר תנאים לפעילי חזבאללה להכנע, להניח את נשקם, ולהשתלב כאזרחים שוחרי שלום במדינת לבנון. נסיון מן העולם כולל גרמניה הנאצית מלמד שרק כך משמידים אידיאולוגיה רצחנית.

·      ישראל לא יכולה לגרום לכך באופן ישיר. להיפך, נסיון לעשות זאת, למשל על ידי כניסה קרקעית של צה״ל ללבנון, יגרום לתוצאה הפוכה.

·      12 מדינות חתמו על הקריאה להפסקת אש בלבנון. עליהן לפעול עכשיו, בתיאום ישראל ולבנון, לנקיטה בצעדים לחיזוק ממשלת לבנון ולהמשך פרוק חזבאללה מנשקו.


עם חיסול חסן נסראללה ומרבית ההנהגה הבכירה של חזבאללה, בנוסף לפגיעה הקשה ביכולות הצבאיות של הארגון ובאלפי לוחמיו ולזריעת הכאוס בשורות הארגון, הצליחה ישראל לייצר נקודת מפנה אסטרטגית מול חזבאללה. את ההצלחה הצבאית המרשימה הזו חייבים למנף, באופן מיידי ומתוך המומנטום, לטובת מהלך אסטרטגי דרמטי: פירוק מלוא יכולותיו של חזבאללה לצד התכנסות להסכם שלום ונורמליזציה עם לבנון.

כפי שאמר רה״מ נתניהו באו״ם ביום שישי – ישראל לא במלחמה עם לבנון, רק עם חזבאללה. חיסול נסראללה מאפשר להפוך את ההצהרה הזו למעשים. על נתניהו לקרוא עכשיו ללבנון לכינון יחסי שלום מלאים עם ישראל ולפעולה נחושה לפירוק מוחלט של חזבאללה.

משנגדע הראש של חזבאללה, עם חיסול נסראללה ומטהו, פירוק חזבאללה הפך אפשרי. הדרך לכך לא תהיה בחיסולו של כל פעיל וכל טיל. ההיסטוריה מלמדת שניצחון על אידאולוגיות רצחניות כגון זו של חזבאללה, מושג כשלצד הכרעה צבאית של ההנהגה יש גם מהלך של דה-רדיקליזציה של פעילי הארגונים שהסכימו לוותר על האידאולוגיה הרצחנית וקליטתם בחברה. כך היה למשל בסרי לנקה, אשר הצליחה להכריע את ארגון הטרור הרצחני ״הנמרים הטמיליים״, ולשלב בחברה את פעילי הטרור (לשעבר). כך נעשה גם בגרמניה וביפן בתום מלחמת העולם השניה. אנשי המנגנונים האזרחיים ואנשי הצבא שהסכימו לזנוח את האידאולוגיה הרצחנית המשיכו להחזיק בתפקידיהם או השתלבו בחברה האזרחית כאזרחים מהשורה. דוגמא הפוכה היא עיראק, בה אחרי הנצחון המוחץ של ארה״ב על סאדאם חוסיין, סולקו אנשיו גם מהצבא וגם ממנגנוני השלטון, מה שהוביל להופעת ארגון הטרור הרצחני דאעש.

כדי שעשרות אלפי לוחמי חזבאללה הלבנוניים לא יוסיפו לאיים על ישראל, יש לפעול, לצד המשך הפגיעה במאגרי הנשק והתחמושת של חזבאללה, גם בצעדים שיאפשרו לאנשים אלו להכנע, להניח את נשקם ולהשתלב כאזרחים שוחרי שלום במדינת לבנון. ישראל לא יכולה לגרום לכך באופן ישיר. להיפך, נסיון לעשות זאת, למשל על ידי כניסה קרקעית של צה״ל ללבנון, יגרום לתוצאה הפוכה, המנוגדת לאינטרס הישראלי – התגבשות והתחזקות ההתנגדות לישראל והמשך ההחלשה של מדינת לבנון. ככל שלבנון כמדינה חלשה, כך ההשפעה האיראנית-ג׳יהאדיסטית מתעצמת בה. כמו בסרי לנקה ובגרמניה, גם רבים מתושבי לבנון רוצים להיפטר מלפיתת החנק של חזבאללה – ארגון טרור שהקים מפלגה ומחזיק במנופי שליטה בלבנון. כדי שהלבנונים יצליחו בכך, על ישראל לדאוג שהפגיעה האנושה בחזבאללה תהיה מלווה בחיזוק תיפקודה המדינתי של לבנון והחלשת הקשרים שלה עם הציר האיראני-ג׳יהאדיסטי. נירמול יחסי ישראל-לבנון הוא אמצעי מדיני שיוכל לתרום לכך, לצד התגייסותן של מדינות נוספות לחיזוק מדינת לבנון.

12 מדינות חתמו על הקריאה להפסקת אש בלבנון – ארה״ב, איחוד האמירויות, ערב הסעודית, קטאר, אוסטרליה, קנדה, האיחוד האירופי, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ובריטניה. עליהן לפעול עכשיו, בתיאום ישראל ולבנון, לנקיטה בצעדים לחיזוק ממשלת לבנון ולהמשך פרוק חזבאללה מנשקו.

ההצלחות של צה״ל מרשימות וראויות לכל שבח. הן מאפשרות לנו הזדמנות אסטרטגית שעלינו לנצלה. רדיפה אחרי כל טיל וכל פעיל לא תועיל. ללא כוחות מדינתיים חזקים שיוכלו לארגוני הטרור, נקבל עוד טרור.

 




509 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page